Значението на добрия етикет

Дизайнът на етикети е творчески процес, който не може да бъде въведен в строг набор от правила. Въпреки това, сред разнообразието от етикети, някои привлекателни варианти привличат към себе си като магнит.

И така, каква е тайната на успеха? Има ли някакви трикове, които биха могли да ви помогнат да създадете добър етикет?

Всъщност има. За да направите дизайна на етикета малко по-лесно, ще споделя с вас няколко важни съвета от дизайнерите на DesignContest, които познават областта отвътре.

Ситообемен лак
Цвят
разделител
Цветна палитра

Без съмнение това е ключов елемент на дизайна. Когато избирате цвят, трябва да вземете предвид много фактори, включително психологията на цветовото възприятие. Дизайнът на етикета трябва да се различава от дизайна на опаковката; те обаче трябва да се хармонизират помежду си. За да изберете правилните цветови комбинации, можете да използвате специален софтуер, например Adobe Kuler.

Цветовете предават информация по-бързо от текста, така че са особено важни в борбата за вниманието на купувача. Имайте предвид, че идентичността на марката трябва да бъде последвана от уникалната цветова схема, използвана във всички маркетингови материали: използвайте една и съща цветова палитра за етикети, брошури, уебсайт, външна реклама и изложби. Тази последователност ще ви помогне да разграничите продуктите си и да подчертаете тяхната обособеност.

Не пропускайте възможността за невербална комуникация чрез цвета на етикета.

Изображение, текст и шрифт
разделител

Илюстрациите, като цвят, могат да прехвърлят асоциативна информация. Балансираната комбинация от изображения и текст създава синергия в цялостното впечатление на етикета. Правилната дозировка ще ви помогне да постигнете желания резултат. Основното нещо е да не прекалявате и да поддържате баланса.

Въпреки, че цветовете и изображенията са важни компоненти за всеки етикет, те не могат да предадат всичко. В тази връзка се уверете, че избраният шрифт увеличава цялостното впечатление от марката и съответства на корпоративния стил. Правилният избор на шрифтове е друг ключ за постигането на добър резултат. Избягвайте да използвате обикновени шрифтове, инсталирани на всички компютри. В същото време шрифтът трябва да може да се чете и да съответства на описания продукт.

Ситообемен лак и топъл печат
Материалът на етикета
разделител

Преди да започнете работа по дизайна на етикета, трябва да изберете материала: бяла / прозрачна / кремава хартия, тип повърхностна текстура и т.н. Понякога има смисъл да се пусне тестова партида продукти с матово или гланцирано покритие и да се извършат други проби, за да се намери най-доброто решение за купувачите.

Четливост
разделител

Смята се, че текстът върху етикета има около 3 секунди, за да привлече вниманието на купувача. Следователно, ясната четивност е много важна за дизайна на етикети. В същото време етикетът трябва да съдържа името на марката заедно с описание на самия продукт с две или три думи.

Броят на етикетите
разделител

Обикновено изборът е между един лицев и един гръбен етикет (с или без т.нар. колие) или един етикет на лицевата страна и два етикета от двете страни на продукта. В последния случай е възможно да се отдели името на марката от описанието, като по този начин се подобри визуалното възприятие и разпознаване.

Формата
разделител

Необичайната форма на етикета може да привлече повече внимание. За етикет с необичайна форма препоръчваме да използвате бял или светъл фон. Ако дадена марка рекламира продукти с различни свойства (например лимонов, портокалов и ябълков сок), важно е да се запази както бързото разпознаване на марката, така и разнообразието от продукти.

Етикети с различна форма
Информация за връзка
разделител

Почти няма компании, които да не включват информация за контакт на етикета. Това е чудесна възможност да се установят контакти с потенциални дистрибутори и да се предостави на клиента възможност да пусне обратна връзка, като по този начин увеличи лоялността си.

След всичко това бихме искали да добавим, че винаги трябва да обръщате внимание на конкурентните компании. Това ще ви позволи да придобиете положителен опит и да създадете уникален дизайн на етикета си. В нарастващата конкуренция трябва да използвате всички шансове да привлечете вниманието на потребителите, включително и върху дизайна на етикетите – един от най-ефективните методи за маркетингова комуникация.

Източник: stickeryou.com

By | 2018-07-11T19:43:07+00:00 ноември 30th, 2017|Любопитно, Продукти|